sahne sanatları kategorisine müzik, tiyatro bale ve opera gibi birçok sanatsal çalışma girebilir.
iş bu yazıda sahne sanatlarından özellikle konser organizasyonları ve eser miktarda da tiyatro için bahsedilecektir.
birlik ve beraberlik gerek işletmelerde gerekse gönüllü çalışan sivil toplum kuruluşları ya da amatör sanat gruplarında oldukça önem arz eden olmazsa olmaz bir kriter denebilir.
örneğin 26 Haziran 2024 tarihli konserinde Zeki Müren sanat derneği , Heykel- Tayyare kültür merkezi’nde göstermiş olduğu üstün performans ile birlik ve beraberliğin, bağları en güçlü aile nasıl olunurun eşsiz örneğini göstermiştir.
bu birlik ve beraberlik; sanat derneğinin gerek yönetim kurulu başkan ve üyeleri gerekse solo ve koro çalışmalarında yer alan üyelerin çabalarıyla ete kemiğe bürünmüştür.
Zeki Müren sanat derneği ; 2012 yılında bu yana Zeki Müren’in değerlerini yaşatmak ve şarkılarının provalarda, konser salonlarında layıkıyla icra edilerek yaşatılması suretiyle samimiyetle faaliyetlerini yürütmektedir.
en son yapılan konserde Tayyare sahnesine dinleyici olarak katılan ve salonun neredeyse tamamını dolduran sanat müziği severlerinin gönlünde yine taht kurmayı başarmıştır.
Bursa nezdinde bakıldığında amatör ruhla yola çıkan birçok sanat grubu, özellikle halk müziği , sanat müziği ve tiyatro grupları; seve seve ve isteyerek, işlerinden güçlerinden, ailelerinden kırptıkları zaman ile hem kendi ruhlarını beslemekte hem de kendi moral- motivasyonunu yükselterek dinleyici ve izleyicilerin estetik ve entelektüel beklentilere muazzam cevaplar vermektedir.
Geçmişten bugüne, gönüllü sahne emekçilerine aktarılan kalıcı değerler ile sanat müziği kültürü, protokol karşılama ve sanat müziği dalının gelişim evreleri aşama aşama gözler önüne serilmektedir.
Bu gelişim evrelerinde amatör grupların en çok önemsediği konulardan biri, belki de 50 yıl sonra unutulabilecek bu tür değerlerin gençler tarafından devam ettirilmesidir. Yine sanat müziği dalından bakıldığında sola eser okunması, müzisyenlerin organize edilmesi ve sahnenin konsere hazır hale getirilmesi gibi birçok hazırlık sürecinde her bir konser; amatör grupların birbirine örnek olmasını sağlamaktadır.
Konser eleştirileri her bir konseri daha olgunlaştırdığı gibi, aynı zamanda konser organizasyonunu daha başarılı kılabilmektedir.
bunun için amatör gruptan her bir üye; söylediği şarkıda, müzisyenler de icra ettiği eserlerde şapkalarını önlerine koyup özeleştiri yapabilmelidirler
Keza tiyatro grupları da ayna karşısında ya da ses kaydı, kamera kaydı gibi denemeler ile kendi ezber ve role giriş eksikliklerini gidererek performansların daha da olgunlaştırmalıdırlar.
Dolayısıyla ; “dayanışma etiği” bakımından tüm bu hususlar değerlendirildiğinde, provaya vaktinde gelmek, sanat grubunun gerekli gördüğü hazırlığı, ezberi tamamlamak ve gerekli ruhu yansıtma motivasyonunun, hem bireysel hem ekip olarak dinleyiciye – seyirci geçmesinin ne kadar büyük önem arz ettiğine, iş bu yazıyla dikkat çekilmek istenmiştir.
Yazan: Oğuzhan SEYMEN